Όπως σημειώνει η οργάνωση, τα μέτρα λιτότητας στο σύστημα υγείας εφαρμόστηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, ωστόσο είχαν αντίκτυπο που «συνεχίστηκε για περισσότερο από μια δεκαετία μετά την εισαγωγή τους επηρεάζοντας μεταξύ άλλων την ικανότητα του συστήματος υγείας να ανταποκρίνεται στον κόβιντ»
Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέθεσε σήμερα (2/11/22) η Διεθνής Αμνηστία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης παραβίασε διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σχετικά με το δικαίωμα στην υγεία.
Όπως σημειώνει η οργάνωση, τα μέτρα λιτότητας στο σύστημα υγείας εφαρμόστηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, ωστόσο είχαν αντίκτυπο που «συνεχίστηκε για περισσότερο από μια δεκαετία μετά την εισαγωγή τους επηρεάζοντας μεταξύ άλλων την ικανότητα του συστήματος υγείας να ανταποκρίνεται στον κόβιντ».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη προσφυγή είναι η δεύτερη που έχει υποβάλει μέχρι σήμερα η Διεθνής Αμνηστία στο πλαίσιο της διαδικασίας συλλογικών προσφυγών της Επιτροπής. Η πρώτη προσφυγή υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2019 και αφορούσε στις συνθήκες στέγασης των Ρομά στην Ιταλία.
Ιστορικό
Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να θεσπίζει μέτρα λιτότητας το 2010, ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008.
Όπως σημειώνει, οι δημόσιες δαπάνες περικόπηκαν κατά 32% σε όλους τους τομείς, με τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία να μειώνονται κατά σχεδόν 43% μεταξύ 2009 και 2017.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετακύλησαν επίσης μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης στους ασθενείς. Επιπλέον, τα τρία προγράμματα οικονομικής βοήθειας που συνήφθησαν με τους πιστωτές της Ελλάδας περιλάμβαναν όρους εκ ων οποίων ορισμένοι ενθάρρυναν, ή επηρέασαν, τα μέτρα λιτότητας που οδήγησαν σε ένα αποδυναμωμένο σύστημα υγείας.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει στο παρελθόν τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας, μεταξύ άλλων στην έκθεσή της του 2020 «Ανάνηψη τώρα: Το ελληνικό σύστημα υγείας μετά από μια δεκαετία λιτότητας».